Så har vi tisdagen här. Hos oss är det en grå sådan. Nästan all snö som kom under helgen är nu borta.
Skönt i och för sig att slippa skrapa bilens rutor på morgonen. :)
Receptet till Saffransbullarna efterfrågades och jag lovade ju att återkomma med det, så här kommer det.
Ingredienser:
2 tsk kardemummakärnor
1 gram saffran (2 kuvert)
0,5 tsk salt
1 msk + 1 dl strösocker + till att doppa de färdiga bullarna
5 dl mjölk
25 gram jäst
100 gram rumsvarmt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl + till bakbordet
Ev. fyllning tex. 200 gram mandelmassa eller vaniljkräm
Gör så här:
Mortla kardemummakärnor. Tillsätt saffran, salt och 1 msk strösocker. Mortla lite till.
Värm mjölken till 37 grader. Häll kryddorna i mjölken och därefter, häll mjölkblandningen direkt ned i en bunke med smulad jäst. Rör om tills jästen lösts upp.
Klicka ned smöret, ägget och resten av sockret.
Tillsätt 12 dl vetemjöl successivt under omrörning.
Rör degen blank, ca 5 minuter med maskin eller 10 min för hand. Degen skall vara ganska lös.
Låt jäsa under bakduk minst en timme, gärna längre.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Vänd runt med mjölade händer. Arbeta inte in för mycket mjöl, då blir bullarna torra. Dela degen i 24 delar, forma dessa till bollar. Tryck i önskad fyllning (om du vill), nyp till och lägg med den sidan ned på en smord plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen, ca. 12 minuter, 225 grader.
Låt bullarna svalna några minuter. Pensla med smält smör och rulla i strösocker.
Prova gärna, de är supergoda! Traditionella, men med en liten tvist.
Ha det gott!
Värm mjölken till 37 grader. Häll kryddorna i mjölken och därefter, häll mjölkblandningen direkt ned i en bunke med smulad jäst. Rör om tills jästen lösts upp.
Klicka ned smöret, ägget och resten av sockret.
Tillsätt 12 dl vetemjöl successivt under omrörning.
Rör degen blank, ca 5 minuter med maskin eller 10 min för hand. Degen skall vara ganska lös.
Låt jäsa under bakduk minst en timme, gärna längre.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Vänd runt med mjölade händer. Arbeta inte in för mycket mjöl, då blir bullarna torra. Dela degen i 24 delar, forma dessa till bollar. Tryck i önskad fyllning (om du vill), nyp till och lägg med den sidan ned på en smord plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen, ca. 12 minuter, 225 grader.
Låt bullarna svalna några minuter. Pensla med smält smör och rulla i strösocker.
Prova gärna, de är supergoda! Traditionella, men med en liten tvist.
Ha det gott!
Tack så jättemycket.
SvaraRaderaKram Mamma C
Mums vad gott. Kram Anette
SvaraRaderaOj oj oj. Hur gått ser inte detta ut då...
SvaraRaderaKram