Förr, i min ungdom (det var alltså lääängesedan), var jag av någon oförklarlig anledning lite "rädd" för att baka småkakor. Jag läste nog inte recepten så noga utan förfasades över ingredienser som hjorthornssalt (som jag liksom många andra trodde att det hette hjortronsalt...) och bikarbonat som jag inte hade en aning om vad det var.
Nåväl, med tiden tog jag mod till mig och provade. Jag insåg ganska snabbt att det inte alls var invecklat och svårt. Så klart kan man hitta invecklade varianter, men det finns också enkla godingar som dessa. Hallongrottor, hallongömmor, rosenmunnar... Som ni vet, kärt barn har många namn. Hemma hos oss heter de kort och gott hallonkakor.
Har du inte provat dem tidigare så måste du testa.
Detta behöver du:
200 gr smör (rumsvarmt)
1tsk vaniljsocker
1 dlsocker
4,5 dl mjöl
Fast hallonsylt
Så här gör du:
Vispa samman smör, vaniljsocker och socker.
Blanda i mjöl och knåda till en fast deg. Rulla ut degen och skär ca. 30 bitar. Forma varje bit till en liten boll och lägg på en plåt. Tryck med tumme eller tex. ett kryddmått så det blir en fördjupning i varje kaka. Fyll dessa med sylt.
Sätt in i ugnen 175 grader 8-10 minuter.
Låt dem svalna innan de serveras.
Dock måste jag utfärda en liten varning!
De är fantastiskt goda så det är svårt att sluta äta av dem när man väl har börjat...
Ha en finfin tisdag!
Jag både äter och bakar mer än gärna små torriskakor...... Kram Anette
SvaraRaderaMums så gott, jag gillar småkakor och hallongömmor är smaskens.
SvaraRaderaKram Mamma C
Jag älskar småkakor. men bakar dem faktiskt inte så ofta. Får bättra mig där. Tack för tips. Kram Annika
SvaraRaderaÅh vad jag blev sugen på syltgrottor nu!
SvaraRaderaKram Jenny