söndag 3 januari 2016

Nya skorpor


Hejsan!

Har ni det bra denna söndag? Här lunkar det på i ledighetens tecken. Jag förstår bara inte hur vi kan sova så mycket som vi gör. Tror inte att vi har vaknat före 10.30 den senaste veckan och då har vi ändå inte lagt oss överdrivet sent (mer än möjligtvis på nyårsafton). Nåväl, det behövs tydligen så vi passar på när vi nu har möjlighet.



Ni vet att jag före jul bakade saffransskorpor som jag var himla nöjd med. Nu när de tagit slut var jag sugen på att prova något annat, lite mindre juligt, men ändå alldeles lagom att ta till en kopp kaffe på eftermiddagen. Något litet. Jag provade att göra kardemummaskorpor och de blev också jättegoda. Jag tror att jag hade kunnat använda samma recept och bara byta saffran och mandel mot kardemumma, receptet hittar du här.
Nu provade jag istället ett annat recept och det kommer här.

Ingredienser:
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker 
1/2 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
75 gram rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke.
Klicka i smöret.
Vispa ägg och mjölk och häll i det i bunken med mjölblandningen.
Arbeta snabbt ihop degen.
Dela i två lika stora delar på mjölat bakbord och rulla till längder, ca. 30 cm långa. 
Lägg dem på en plåt kläd med bakplåtspapper och grädda i ugnen ungefär 15 minuter.
Låt längderna svalna något och skär dem i sneda bitar. Sänk ugnen till 150 grader och lägg tillbaka de skurna bitarna med snittsidan uppåt på plåten. 
Torka i ca. 30 minuter och stäng av värmen. Låt skorporna ligga kvar i ugnen medan de svalnar.

Nästa gång använder jag mer kardemumma då jag gärna har mer smak på dem.

Nu är det hög tid för middagsfix.


Ha en fin kväll!



6 kommentarer:

  1. God fortsättning. Så goda skorpor du bakat. Det har jag aldrig provat, så varför inte göra det i veckan:)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Med lilleman i detta huset så existerar inte sovmorgon det är samma tid varje dag runt 5.30
    Imorgon börjar jag jobba, usch man är ju så bekväm med att vara ledig
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  3. När man får sova länge vaknar jag ofta jätte tidigt. Men några gånger har hon blivit 08.30. Vilka goda skorpor, gott med ett glas mjölk till.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera
  4. Mums, så gott!
    Visst är det skönt med ledigt!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  5. Älskar skorpor! Fick en hel påse av min mamma som hon bakat!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Åh vad gott, tack för receptet.
    Skönt med lediga dagar och att få sova länge,
    även om jag inte sover längre än till 8.
    Önskar dig en fin dag !
    Kram Pia

    SvaraRadera