lördag 4 april 2015

Glad Påsk och ett recept!


Hejsan vänner!

Hoppas ni har en härlig påskhelg!
Det har vi, vi njuter av ledighet, trädgårdsfix, god mat och trevligt umgänge.
Kan man ha det bättre?

God mat ja. Igår hade vi vänner på besök och J och jag lagade en fantastiskt god middag bestående av lammstek med potatisgratäng. Jag vet, det är inte alla som gillar lamm, men jag tillhör i alla fall den skara som gör det. Enligt mig är det oerhört gott och är det påsk så passar det ju ypperligt att servera lamm.





Tänkte dela med mig av receptet, så kan du också prova.

4-6 personer

ca 1kg lammstek
3-5 vitlöksklyftor, delade i mindre bitar
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
salt och svartpeppar
smör till stekning

Värm ugnen till 175 grader.
Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med exempelvis ett brynstål. Fyll hålen med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken med salt, peppar och resterande örter.
Bryn den i smör så att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Glöm inte att sätta en plåt eller form under då det droppar från köttet. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen.

Potatisgratäng
10-12 mjöliga potatisar
2,5 dl mjölk + 2,5 dl vispgrädde
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
hackad gräslök till garnering
riven ost

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skiva potatisen i 3mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, 5-10 minuter.
Skala och hacka lök och skölj och hacka purjolöken.
Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform, strö över riven ost och grädda i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid servering.

Gör gärna en skysås av det som droppar av köttet.
Servera med kokta hericots verts.

Oh my så gott!

Gillar du lamm så prova gärna!

Idag äter vi helgrillad kyckling.
Vad äter du under påskhelgen?



Glad Påsk!

9 kommentarer:

  1. Glad påsk!
    Jag gillar lamm, men tyvärr inte så många fler i familjen :(
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  2. Äter ju inte kött, men lax är väldans gott under påsken. Önskar dig en riktigt Glad Påsk. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  3. Jag har nog aldrig ätit ett gott lamm. Har i och för sig endast smakat en med två gånger. Njä jag tror nog inte jag gillar det. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Mums det vattnas i munnen, lamm är gott. Ha en fortsatt bra påsk.
    Kram/Kate

    SvaraRadera
  5. Lät riktigt gott ska testas nästa ggr :)
    Hoppas att du har en fortsatt mysig helg
    Kram Sanna

    SvaraRadera
  6. Vilken god middag. Tyvärr börjar ju den långa ledigheten gå mot sitt slut men njuta av sista dagen. Kram Suss

    SvaraRadera
  7. Tack för det, vad gott det låter.
    Nu njuter vi av sista lediga dagen för denna gången.
    Kram Pia

    SvaraRadera