söndag 27 juli 2014

Varma dagar


Hur har ni det i värmen? Tycker ni det är skönt eller lider ni? Så länge jag får vara ledig, kunna bada eller sitta i skuggan tycker jag det är helt ok, men så snart något skall göras eller fixas blir det lite jobbigt tycker jag. Några grader svalare och kanske en uppfriskande regnskur hade nog gjort gott. Såg på nyheterna tidigare ikväll att det hade kommit rejält med regn i delar av landet. Kan det inte bara vara lagom? Många av oss svenskar gillar ju när det är lagom och jag tror bestämt att jag är en sådan där "lagom-människa".



Jag tror att jag trivs bäst när vi packar ihop oss och drar till havet i denna värme.
Mycket blir i alla fall inte gjort, 
men jag noterade för en tid sedan att runt 20-tiden vaknar folk till liv här i vårt villakvarter. Då klipps gräsmattor, vattnas blommor och plockas med allt möjligt. Vi kvicknar helt enkelt till när det blir lite svalare. Ikväll har jag tom. dammat och dammsugit här hemma. De dagar då vi håller oss hemma sticker vi iväg på kvällen istället. För ett kvällsdopp, en god glass (förmodligen en kombination av både och ;) ) eller något annat.

Nu är det kväll och då blir det film hemma hos oss.

Ha en fin söndagskväll!





söndag 20 juli 2014

Några dagar på stranden


De senaste dagarna har vi bytt poolhäng mot strandhäng. Lite miljöombyte behöver vi ju emellanåt och så fick det bli.
Vi packar ned frukost, lunch och fika och drar iväg tidigt så vi kan avnjuta vår frukost där i sand dynorna och njuta av lugnet innan "alla andra" kommer dit. Det inger ett lugn att sitta där med morgonkaffet och blicka ut över havet och de vita långa stränderna.


Riktigt varmt och skönt har det varit, även i vattnet. Så tom. jag har badat flera gånger.
Framåt dagen blir det trångt . Oh my, så mycket folk så det är helt galet. Då packar vi ihop oss och åker därifrån. 

Helt perfekta dagar!

Ha en finfin söndagseftermiddag!




tisdag 15 juli 2014

En liten utflykt


Idag har vädret varit hyfsat, perfekt för en liten utflykt.
Barnen och jag packade in oss i bilen tillsammans med min svägerska och drog till Tirups örtagård. Denna lilla oas har jag skrivit om tidigare (det kan du läsa om här).

En mysig stund med avkoppling, fika och lek i en härlig miljö.
Här följer lite bilder från vår lilla utflykt.








Som synes på en av bilderna fick vi även denna gång dela med oss av vår fika. De små fåglarna är inte alls rädda för oss, så lämnar man sin plats obevakad är de inte sena att komma och ta en liten smakbit av det goda.

Hoppas att du också har haft en fin tisdag!











söndag 13 juli 2014

Regnet det bara öser ner...


Ja, så har det varit hos oss sedan igår eftermiddag. Regnet har stundtals vräkt ner, men nu på kvällen visar solen sig igen.
Det är trots allt skönt med några "mellandagar", då vi kan komma i kapp med sådant som blir lidande när det är vackert väder och vi bara vill vara ute och njuta.
Igår var vi iväg på lite shopping och idag har vi jagat bort en del dammråttor som hade slagit sig till ro hemma hos oss. Nu är de borta och det känns skönt med ett städat hem.

 


Jag har också hunnit med att baka kanelbullar. Frågan är bara hur länge det dröjer innan de är uppätna. Ni förstår att det bor ett helt litet gäng med gottegrisar i detta hem, som gärna tar en fika med något gott att äta...

Nåja, det blir väl till att baka igen nästa gång vi får sämre väder. 

Ikväll blir det fotboll för hela slanten! Vi har två killar som är fotbollstokiga, den ene av dem syns ofta med fotbollsskor på och i sällskap av en fotboll.

Njut av söndagskvällen!


fredag 11 juli 2014

Storasysters milkshake


Idag bjöd Storasyster på en riktigt god milkshake som hon hade gjort.


Isande kall och med god hallonsmak gjorde den succe här hemma idag på eftermiddagen då det var som varmast, då vi alla behövde något svalkande.

Vill du prova behöver du följande till 4 glas,

5 dl mjölk
1/2 liter vaniljglass
2 dl hallon, vi hade frusna som gjorde drycken extra kall

Blanda ihop allt med en mixer.
Häll upp i glas, sätt i sugrör och servera.
Man kan naturligtvis smaksätta med vad man vill. Nästa gång tror jag att vi provar söta goda jordgubbar från vår trädgård.

Ha en riktigt fin fredag!






torsdag 10 juli 2014

Lavendel


En av mina absoluta favoriter i trädgården är lavendel. Den är vacker, luktar ljuvligt och så surrar det underbart av bin, humlor och fjärilar. 
Jag älskar att se dessa små varelser som samlar nektar och pollen.
Ni vet väl att utan bin sägs vi bli utan mat. Det är kanske inte så mycket bina i sig som vad de åstadkommer. De är den viktigaste faktorn för att pollineringen i ekosystemet skall fungera.
Så, därför känns det extra bra att kunna bjuda dessa små krabater på lite gott, i form av nektar och pollen.




Sen kan man ju använda lavendeln i matlagning, bl.a kan man göra lavendelsocker.
Detta behöver du:
1 dl lavendelblommor
1 dl strösocker

Låt lavendelblommorna torka några dagar och blanda sedan med sockret. Mixa ev. för att få det jämnt.

Gott att använda i bakverk.

Ha en skön kväll!







onsdag 9 juli 2014

Äntligen!


Visst är det så att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, fast ibland undrar jag.
Tidigare, i våras, planterade jag två rosor. Varje morgon därefter har jag gått ut i trädgården för att se om blomningen var nära. Plötsligt en dag var där små små knoppar som med tiden blev större och större. Som ett barn som väntar inför julafton har jag med spänning följt dem. 
Så en dag förra veckan hade ett litet gäng vackra rosa blommor slagit ut.
Så vackra!


De är remonterande, så jag hoppas att vi får njuta av dessa små skönheter länge till.

Idag har varit ännu en dag med underbart väder. Regn under natten vilket trädgården gillar och 25 grader i solen redan kl. 8 i morse. Hett har det varit, men lite sköna vindar har gjort att vi har stått ut.

I början av nästa vecka skall det bli lite sämre väder och det kan behövas så vi kan få bort lite dammråttor samt fylla på i frysen med kanelbullar och annat gott. Städar och bakar gör jag inte mer än absolut nödvändigt när det är 30 grader varmt och kanske till och med mer.

Glöm inte bort att fylla på med vätska dessa varma dagar!
Njut av sommaren!



tisdag 8 juli 2014

Poolhäng


Jo visst blev det vackert väder idag igen och därmed poolhäng nästan hela dagen. Det är härligt att kunna svalka sig lite när termometern visar över 26 grader i skuggan.
Barnen kommer nästan inte upp ur vattnet om jag inte mutar med glass eller annat.
Som jag njuter av dessa dagar.


Jag tänkte tipsa om en jätte-god kall sås som passar bra till grillat. Den är riktigt enkel och passar finfint så här i sommartider.

Senapsdoftande kräm
2 dl grekisk yoghurt
2-2,5 tsk dijonsenap
1-2 krm salt

Blanda ihop ingredienserna och voila, du har en god sås till din mat.
Utöver den goda smaken så får såsen ett pluspoäng för sin enkelhet. Det gillas!

Ha det skönt i värmen!

måndag 7 juli 2014

Dunder och brak


Imorse vaknade vi till vackert väder, strålande sol och 26 grader varmt.
Lillebror skulle på simskola, så vi packade ned lunch och fika. Planerade en dag vid badet här hemma i vår by. Efter några timmar i tryckande hetta mörknade det, mörka moln tornade upp sig på himmlen och det började mullra. Det var bara att plocka ihop och bege sig hemåt. 


Så nu sitter vi inne med tända ljus och lyssnar på ovädret utanför. Regnet som smattrar, åskan som dånar och ser blixtrarna lysa upp den annars så mörka himmlen.

Det känns helt ok med lite innomhus häng efter dessa vackra dagar vi har haft. Bara det blir fint väder imorgon igen...

Hoppas du har en fin start på veckan!





söndag 6 juli 2014

En liten knöl


I förrgår provade vi en ny variant av tillbehör till vårt grillade kött som var riktigt gott. Därför tänkte jag dela med mig av receptet här.


Ljummen rostad potatissallad

Ingredienser:
ca 800 gr potatis
2msk olivolja
1tsk flingsalt
1rödlök
1knippe rädisor
blandad sallad
2msk balsamvinäger

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen, lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och laga i ugn ca 35 minuter.
Skala och strimla löken, skiva rädisorna. Blanda allt i en skål tillsammans med sallad. Häll på balsamvinäger. Låt stå tills potatisen är klar, då du blandar ner potatisen i skålen med sallad.

Detta åt vi till grillat kött och en god kall sås.
Prova gärna!

Hoppas du har en fin söndag!



fredag 4 juli 2014

Vi har haft besök!


Så var den här, den sköna känslan första kvällen då semestern tar vid. Det är en underbar känsla som idag dessutom kombineras med ett fantastiskt sommarväder.
Ikväll har vi njutit av en god grillad bit kött som vi intog ute på terrassen tillsammans med goda tillbehör och ett glas gott vin.

För en tid sedan frågade J mig varför jag endast hade stoppat värmeljus i några få av alla de ljushållare som vi har i trädgården. Jag blev fundersam då jag var säker på att jag fyllt på i alla lyktor.
Så kom jag på det. Det är skatorna som har tagit dem! De gillar ju sådant som blänker och det gör ju aluminiumformarna som finns i värmeljusen.
Ok, tänkte jag. Jag får väl vara smartare än skatorna, så jag satte ut lite större ljus som de omöjligt skulle kunna flytta. MEN skatorna är tydligen förtjusta i ljus eller så har de bara bestämt sig för att jag inte skall ha ljus ute.
Så här såg det ut när jag kom hem tidigare idag...


De har alltså tuggat i sig av ljuset! Jag förstår om de blir sugna, det är doftljus som enligt min mening luktar ljuvligt av vanilj. Det är ju mina ljus och de skall inte ätas upp...
Nu får jag nog klura ut något annat. Jag vill ha ljus ute, redo att tändas när mörkret faller på.

Vilken underbar kväll det är, jag sitter fortfarande ute och njuter, men snart flyttar jag nog in och kikar lite på fotboll.

Vad gör du ikväll?




torsdag 3 juli 2014

Länge nog


Hej vänner!

Nu är jag tillbaka efter ett alldeles för långt uppehåll.
Jag har haft brist på både tid och inspiration. Den senaste tiden (som alltid vid sommarens intåg) har det varit fullt upp med allt möjligt. Mestadels roliga saker som studentfirande, dop, kalas i mängder, avslutningar till höger och vänster, fester och annat. Nu har det mesta klarats av och framför oss ligger resten av den häääärliga sommaren med ledighet och avkoppling.
En arbetsdag kvar och sedan är det semester. Det skall bli sååå skönt. Inte mycket är inbokat i dagsläget, men simskola för Lillebror och en resa i slutet av ledigheten har vi att se fram emot.



Vet ni vad? Tro det eller ej, men jag är på gång med träning! Ungefär tre gånger i veckan ger jag mig ut på en runda. Till en början PW, men nu de sista gångerna har jag sprungit en del av sträckan. Sakta men säkert känner jag att min kondition blir bättre.
Inspirationen till detta fann jag i nya snygga träningskläder som inhandlades och därefter var det bara att dra igång. Jag är väldigt nöjd och skall verkligen försöka hålla fast vid detta trots lediga dagar.

Ha det gott så hörs vi snart igen!